Nieuwe technieken in de sauna

Elektrische saunaverwarming ontvangt van veel ondernemers aandacht op dit moment. En dat is logisch. Elektrisch verwarmen komt meestal als eerste in gedachte als wij van het (aard)gas af willen komen. Ondank het feit dat ook de op houtpellets gestookte saunakachel interessant kan zijn komen hier voornamelijk buitensauna’s in beeld. Elektrische saunakachels vragen om een aanzienlijke hoeveelheid elektrisch vermogen en een combinatie met een saunaverwarming op houtpellets is dan zeker het overwegen waard.

 

ENERGY DOWN
Bij het plaatsen van nieuwe professionele elektrische saunakachels en bij de op gasgestookte PYRAMID saunaverwarming passen wij op dit moment vanaf 48 kW onze ENERGY DOWN techniek toe. Bij elektrische verwarming combineren wij dit nog eens met het trapsgewijs opschakelen van elektrische verwarmingselementen. Het trapsgewijs opschakelen voorkomt hoge piekbelastingen in het elektriciteitsnet. Onze ENERGY DOWN regeling gaat beduidend een stap verder. Het vermogen van saunaverwarming wordt berekend op basis van de meest zware omstandigheden zoals een toestroom van een grote hoeveelheid saunagasten voor een opgieting bij koud winters weer. Maar er zijn ook uren waarin geen opgietingen gegeven worden en het is niet altijd winters koud. Er zijn dus veel momenten dat het vermogen best een tandje lager kan. Soms wel tot meer dan 1/3 lager! Stel dat het maximale warmte vragend vermogen van uw sauna 72 kW is, maar u kunt het 50% van de tijd af met 48 kW. Dan zorgt onze ENERGY DOWN techniek ervoor dat dit daadwerkelijk gebeurt en schakelt alleen op naar maximaal vermogen als dat ook echt nodig is!

AIRVENT
Vanuit de klassieke saunabouw weten wij dat we een sauna via natuurlijke weg (stijgen van warme lucht) kunnen ventileren door een schoorsteentje te creĆ«ren in een hoek diagonaal tegenover de saunakachel. Deze techniek werkt voortreffelijk in de kleinere sauna, maar schiet echt tekort bij grote sauna’s waar vele mensen vertoeven en zeker tijdens opgietingen. Een ronduit slechte kwaliteit van de saunalucht met te weinig zuurstof en teveel koolstofdioxide is het resultaat. Al jaren past WellnessProfs geforceerde ventilatie toe in sauna’s. De lucht wordt hiermee fantastisch geoptimaliseerd. Het nadeel van deze methode is dat het energieverbruik omhoog gaat. Er wordt immers voortdurend verse lucht ingeblazen en door de lichte overdruk in de sauna wordt de verwarmde saunalucht naar buiten gedreven. Extra luchtverversing is niet altijd in gelijke hoeveelheid nodig. Eigenlijk hoeft dit alleen maar bij aanwezigheid van een grote groep mensen en tijdens opgietingen opgevoerd te worden.

Luchtververing op basis van de aanwezige relatieve luchtvochtigheid:
Daarom heeft WellnessProfs samen met PTH een modulaire regeling ontworpen op basis van de aanwezige relatieve luchtvochtigheid (RLV) in de sauna zelf. Luchtverversing bij een lage RLV is minimaal, maar als deze gaat oplopen door bijvoorbeeld de aanwezigheid van een grotere groep mensen, of tijdens opgietingen, laat de regeling de ventilator meer lucht verplaatsen. Geen overbodige energieverspilling meer, maar alleen dat wat nodig is voor een goede luchtkwaliteit! En….. de saunadeur mag voor een opgieting gewoon gesloten blijven! deze methode is het meest geschikt voor professionele opgiet (Aufguss) sauna’s.

Luchtverversing op basis van aanwezige CO2:
Bij de meer traditionele sauna is luchtverversing op basis van de aanwezige hoeveelheid CO2 aan te raden. Zodra de hoeveelheid CO2 toeneemt wordt er meer verse lucht de sauna ingeblazen. CO2 neemt toe bij intensief bezoek. Iedereen ademt immers CO2 uit. Zo wordt het sauna-klimaat alleen geoptimaliseerd wanneer dit nodig is en zal er geen sprake van energie verspilling zijn.

PROTEGO
Herkent u deze uitdaging? Sommige saunameester kunnen geen maat houden. Het water loopt onder de saunakachel uit naar buiten. Tijdens lessen en workshops wordt keurig uitgelegd dat het water op de toplaag saunastenen moet verdampen en dat het de (vooral elektrische) elementen niet mag raken. deze gaan namelijk veel sneller stuk als zij plotseling en zeker vaak geconfronteerd worden met een extreem snelle afkoeling. Grotere saunakachels met een eigen mantel voorziet WellnessProfs tegenwoordig van de PROTEGO met steenrooster. De PROTEGO vangt het water op wat niet boven de eigenlijke saunakachel verdampt is en laat dat opgevangen water alsnog verdampen. De warmte-elementen zijn een langer leven beschoren en natte vloeren door water vanuit onder de saunakachel behoren tot het verleden. Een tweede voordeel is dat er bij de PROTEGO alleen maar een toplaag saunastenen van 15 tot 30 cm. gebruikt wordt. Het schoonmaken en vervangen van saunastenen is dus een heel stuk makkelijker, vriendelijker en veel voordeliger.