Saunakachels op houtpellets

Een sauna verwarmen met houtpellets is geen alternatief meer, maar is uitgegroeid tot een volwaardig professioneel sauna-verwarmingssysteem.

‘Van het gas af’ is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor veel wellness-bedrijven is de overstap naar elektriciteit een kostbare transactie. Om die reden hebben wij in nauwe saunawerking met de Suomen Groep de Finse kachelfabrikant Narvi Oy gevraagd mee te denken om een op houtpellets gestookte saunakachel te fabriceren. Na 3 jaar ontwikkelen is in juni 2019 de Narvi P op de markt gekomen.

De Narvi P is puur gemaakt op intensief professioneel gebruik, is volautomatisch thermostatisch gestuurd en heeft standaard de beveiligingen die u van ons kent. Naast de standaard beveiligingen kunnen thermossensoren opgenomen worden voor het registreren van steentemperatuur en  dakdoorvoertemperaturen waardoor het systeem nog veiliger is. Het stoken op houtpellets, dit zijn kleine samengeperste brokjes schoon droog (snoei)hout, is voordeliger dan het stoken op aardgas. De toeslagen op aardgas worden jaarlijks fors verhoogd, de prijs van houtpellets blijft zoals het er nu naar uitziet stabiel. De aanvoer van pellets gebeurt automatisch vanuit een silo. Het stoken van de saunakachel op houtpellets vraagt dus niet meer tijd dan het 1 a 2 maal per week vullen van de silo en dan meteen het legen van de aslade. Dat is wel even wat anders dan het stoken op stukhout. De geweldige warmte-ervaring is te vergelijken met het stoken op stukhout en door de wat hogere steentemperatuur zijn fantastische waterverdampingen mogelijk.

Op dit moment kan de Narvi P als 35 (tot plm. 40 kub sauna-inhoud) en 55 Kw (tot plm. 70 kub sauna-inhoud) saunakachel geleverd worden. Door te verdubbelen ontstaat er een vermogen van 70 (tot plm. 100 kub sauna-inhoud) en 110 kW (tot plm. 130 kub sauna-inhoud).  De relatie tussen saunakachel vermogen en sauna-inhoud heeft natuurlijk ook te maken met de bouwaard, locatie, isolatiewaarde en ventilatie van een sauna. De genoemde waarden sauna-inhoud zijn gemiddelden. Een 75 kW versie van de Narvi P doorloopt op dit moment diverse testen en daarna keuringen. Wij hebben goede hoop dat de 75 kW Narvi P nog in 2019 leverbaar gaat worden. Op het moment dat de 75 kW saunakachel op houtpellets door Narvi voor verkoop vrijgegeven gaat worden kunnen wij opschalen naar 150 en zelfs 225 kW. Met dat vermogen kunnen wij ook de allergrootste commerciële sauna’s met houtpellets verwarmen zoals Aufguss-theaters en dergelijke.

Maak een vrijblijvende afspraak en laat u bijpraten over de mogelijkheden van de op houtpellets gestookte saunakachels. Wij ontwikkelen door! Op dit moment kunnen wij de particuliere sauna nog niet voorzien van een op pellets gestookte saunakachel. Mogelijk dat dit op niet al te lange termijn wel werkelijkheid gaat worden.